دسته بندی رزین ها
در مطلب رزین چیست تمامی خصوصیات پایه ای و مهم رزین ها را ذکر کردیم و گفتیم که رزین ترکیبی است که هم به صورت طبیعی و هم مصنوعی وجود دارد که در صنعت، معماری داخلی و هنرهای تجمسی کاربرد فراوان دارد. رزین ها به واسطه ماده هاردنر سخت میشوند و از آنجایی که در آب حل نمیشوند به عنوان یک ماده ضد آب کننده در زمینه های مختلف کاربرد دارند. اکنون در ادامه به معرفی دسته بندی رزین ها و بیان انواع آن خواهیم پرداخت.
انواع رزین
دسته بندی رزین ها به طور کلی شامل این ۵ دسته میشود:
- رزین پلیاستر
- رزین اپوکسی
- رزین وینیلاستر
- رزین فنولیک
- رزین های طبیعی
انواع رزین – رزین پلی استر
رزینهای پلی استر معمولا در سرتاسر دنیا مورد استفاده میباشند.
زنجیر اصلی پلیمری این رزین دارای اتصالات استری است که از واکنش تراکمی یک ترکیب الکلی و یک اسید مانند گلیکول و اسید فوماریک تهیه میشود. بنابراین با طراحی فرمول و کنترل اسیدهای اشباع و غیر اشباع، کاتالیستها، دما و هچنین زمان واکنش، مجموعه کاملی از رزینها را میتوان تولید نمود که برای مصارف گوناگون کاربرد خواهند داشت.
انواع رزین – رزین اپوکسی
رزین اپوکسی با نام رزین اپوکسید نیز شناخته میشود.
شناسه این رزینها دارا بودن بیش از یک گروه اپوکسی در ساختار مولکولی آنها است. ساختار شیمیایی رزین های اپوکسی شامل دو بخش اپوکسی و هاردنر میباشد. در مطلب دسته بندی رزین ها از لحاظ کاربرد هاردنر به طور مفصل این مطلب را شرح دادیم و رزین ها را از این لحاظ طبقه بندی نمودیم.
بهطور کلی میتوان گفت که این محصولات ۸۰ تا ۹۰ درصد سهم بازار را به خود اختصاص دادهاند.
انواع رزین – رزین وینیل استر
وینیل استرها محصول واکنش رزینهای اپوکسی با اسیدهای غیر اشباع اتیلنی هستند.
اغلب رزینهای وینیل استر دارای انتهای غیر اشباع میباشند. این انتها میتواند واکنش شبکه ای شدن و یا پلیمریزاسیون زنجیرهای وینیل استر را انجام دهد و یا اینکه به همراه استایرن کوپلیمر شود. اکثر وینیل استرهای مرسوم با استریفیکاسیون یک رزین دی اپوکسید با یک اسید مونوکربوکسیلیک غیر اشباع، ساخته میشوند. میتوان آنها را به تنهایی با واکنش رادیکال آزاد پخت نمود و یا در مونومری مانند استایرن حل نمود و رزین مایع بدست آورد.
در این صورت، وینیل استر را نیز میتوان مانند رزین پلی استر استفاده نمود.
انواع رزین – رزین فنولیک
رزینهای فنولیک از واکنش تراکمی فنلها و فرم آلدهیدها تهیه میشوند.
مکانیزم واکنش بین فنل و فرم آلدهید هنوز بطور کامل شناخته نشده است. با این وجود این مشخص است که واکنش شروع توسط فعال شدن حلقه بنزنی با گروههای هیدروکسیل مانند متیلول صورت میگیرد.
انواع رزین – رزینهای طبیعی
بدلیل نگرانیهای زیست محیطی، و امکان پایان ذخایر نفتی ساخت کامپوزیتهایی که دارای پایه ای از جنس رزینهای طبیعی از منابع قابل تجدید میباشند، اهمیت یافته است. کم کردن وابستگی صنایع کامپوزیتهای پلیمری به نفت، با کاربری رزینهای طبیعی امکان پذیر است. دانشمندان علاقه زیادی به تحقیق و توسعه پلیمرهای حاصل از منابع قابل تجدید کشاورزی به جای هیدروکربنها را دارند. در همین راستا تلاش هایی برای استفاده روغن سویا جهت تولید کامپوزیت های زیست تخریب پذیر، ارزان و سبک، انجام شده است.